nedjelja, 2. lipnja 2013.

Piće od ginsenga

Ginseng (Panax ginseng) je iznimno ljekovita biljaka podrijetlom iz Koreje i Kine. U tim dijelovima svijeta koristi se u tradicionalnoj medicini od pamtivijeka, a naročito za povratak energije, jačanje organizma, dijabetes te protiv erektilne disfunkcije i drugih seksualnih problema. 
Ovo piće je energetski napitak koji će Vas začas revitalizirati i dati Vam energiju za svakodnevne zadatke. Za Vas smo pripremili piće od korejskog ginsenga u pakiranju od 240mL. Živjeli.

https://www.okusi-azije.hr/pica/sokovi/pice-od-korejskog-ginsenga.html



subota, 1. lipnja 2013.

Losos sushi

Losos sushi

nori alge 
dimljeni losos 
sojin umak
krastavci

Za pripremu riže:
oko 400 g riže za sushi
3 šalice vode
žličica soli 
žličica šećera
3-4 žlice rižinog octa

U skuhanu rižu dodati sol i šećer koje prethodno rastopite u rižinom octu te dobro miješajte da se ne stvore grudice. 
Nori algu stavite na ravnu podlogu i mokrim rukama ravnomjerno raspodijelite rižu po površini. Na jedan kraj stavite ribu, povrće i sl. te zarolajte u svitak. Kraj alge možete malo pomočiti vodom da se zalijepe. 
Režite rolice širine oko 2 cm. Poslužite uz umak od soje.


petak, 24. svibnja 2013.

Rižin papir


Rižin papir je posebna vrsta jestivog papira koji se sastoji od škroba koji se posebno koristi u kineskoj i vijetnamskoj kuhinji. Najviše se koristi za pripremu rolica tj. u kineskoj kuhinji poznatih prženih proljetnih rolica. Kod kuće ga možete pripremiti od rižinog brašna, tapioka brašna, soli i vode. Proljetne rolice jako variraju ovisno o zemlji i tradicijama, te su način pripreme i punjenje vrlo različiti.


utorak, 21. svibnja 2013.

Won ton juha

WON TON JUHA

200 g škampi
400 g mljevene svinjetine
1 pakiranje wonton omotača
1 bjelanjak
1 žlica kukuruznog škroba
1 žličica sezamovog ulja
¼ žličice soli
1 žlica rižinog octa
1 žličica usitnjenog đumbira
1 žličica šećera

6 šalica pilećeg temeljca
½ žličice bijeloga papra
1 žličica sezamovog ulja
mladi luk za ukrašavanje
1 žličica soli

Operite škampe, stisnite da izađe višak tekućine i grubo nasjeckajte. Pomiješajte sa mljevenom svinjetinom, bjelanjkom, kukuruznim brašnom, sezamovim uljem, soli, šećerom, rižinim octom i đumbirom.
Wonton omotače izvadite iz pakiranja, stavite na veliki tanjur i prekrijte s vlažnim ubrusom da se ne osuše.
Zamotajte 1 žlicu pripremljene smjese u wonton. Formirajte paketiće tako da prstima navlaženim u vodi pređete preko rubova, spojite suprotne krajeve i naborajte.
Pileći temeljac u koji ste dodali sol i papar stavite na plamen i pustite da proključa. Prelijte ga u zdjelu za juhu.
Zagrijte 5 šalica vode do vrenja i tada stavite wontone i kuhajte oko 5 minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih iz vode i stavite u pripremljenu juhu. Ukrasite sa nasjeckanim mladim lukom i lagano pokapajte sa sezamovim uljem. Poslužite odmah.

www.okusi-azije.hr

subota, 18. svibnja 2013.

Puding s ličijem i mangom

Puding s ličijem i mangom


Za 6 – 8 osoba.
Vrijeme pripreme, kuhanja i hlađenja: 1 ¾ h.


6 šalica vode
1 mala šalica tapioka perli S
1 konzerva (560 g) ličija u sirupu
2 žlice šećera
2 trakice (ili naribane) korice limete ili limuna
1 veliki mango
1 žličica svježeg soka limete

U posudu stavite vodu i pustite da proključa, tada umiješajte tapioku. Kuhajte, često miješajući oko 10 minuta. Poklopite i maknite s plamena. Ostavite 25 do 30 minuta da perle odstoje.
Odlijte sirup iz konzerve ličija u malu posudu te dodajte šećer i koricu limete (limuna). Kuhajte i miješajte nekih 10 minuta, tada maknite s plamena i pustite da odstoji nekih 5 minuta.
Ličije grublje nasjeckajte i stavite u zdjelu sa mangom. Tapioku procijedite kroz cjedilo i isperite pod hladnom vodom te dodajte voće. 
Skuhani sirup ličija također procijedite i dodajte u zdjelu s voćem. Umiješajte i sok limete te ostavite 1 sat da se okusi sljube.

nedjelja, 12. svibnja 2013.

Teriyaki

Danas malo o teriyaki-ju, jelu i umaku a i kulinarskoj tehnici koja je vrlo popularna i kod nas. Umak a i recepte možete naći na našim stranicama.

https://www.okusi-azije.hr/teriyaki-umak.html

Teriyaki je japanska kuharska tehnika u kojoj se hrana prelijeva marinadom za vrijeme kuhanja ili pečenja. Marinada se bazira na sojinom umaku, rižinom vinu ili sake-u te šećeru ili medu. Na taj način se mogu spremati i riblji i mesni specijaliteti. Tradicionalno se meso umače ili premazuje sa umakom nekoliko puta prije te za vrijeme kuhanja. Teriyaki umak, koji Vam donose Okusi Azije, će Vam pomoći da spravite ova iznimno ukusna jela.

Za recepte s ovom namirnicom, a i mnoge druge pogledajte na www.okusi-azije.hr

petak, 10. svibnja 2013.

Bami goreng, azijska tjestenina

Azijska tjestenina, Bami goreng

Težina: jednostavno

300 grama pilećih prsa
2 velike mrkve
pola glavice kupusa
1 konzerva mini kukuruza (baby corn)
3 mlada luka
brzi rezanci s jajima
soja umak
slatki soja umak
riblji umak
pasta sambal
1 žličica paste od đumbira
1 žličica paste od češnjaka
curry u prahu
papar
2 jajeta
sezamovo ulje

Izrezati kupus na trakice, mrkvu na štapiće, a tako i mini kukuruz i mladi luk. Narezana pileća prsa na kockice marinirati sa soja umakom, paprom i curry prahom.
U woku zagrijati malo sezamovog ulja te dodati pastu od đumbira i pastu od češnjaka te pržiti dok ne poprimi zlatnu boju. Tada dodati meso i kratko popržiti. U smjesu dodati mrkvu, te kupus i također kratko pržiti. Zatim se dodaje mini kukuruz. U wok se dodaje prethodno ispečena kajgana od 2 jaja i pomiješa sa smjesom.
Prethodno skuhani rezanci s jajima se dodaju u smjesu povrća i mesa te na kraju začini sa soja umakom, slatkim soja umakom, ribljim umakom i sambalom. Sve dobro izmiješati, ugasiti plamen i dodati narezani mladi luk.


www.okusi-azije.hr