subota, 20. srpnja 2013.

Wok

Wok, održavanje, čiščenje i kondicioniranje

https://www.okusi-azije.hr/neprehrambeni-artikli/celicni-wok.html


Dakle, kao prvo wok nije obična tava i zahtjeva malo drugačije postupanje i tretman. Prva i osnovna pogreška je pranje woka u perilici suđa. To se nikad ne radi, ali nikad. Čelični wok, poput našega tada počinje hrđaviti. Taj poces je reverzibilan i ako vam se to slučajno dogodilo pratite uputstva opisana dolje.
Nadalje, wok se prije uporabe mora očistiti s toplom vodom i sapunom. Također ukoliko imate stari wok ili vam je zahrđavio, detaljnim čišćenjem ćete skinuti hrđu. Wok nemojte trljati abrazivnim sredstvima.
Prvih nekoliko kuhanja wok se priprema za uporabu (engl seasoning). Proces se sastoji od toga da se površina prekrije uljem i grije na srednjoj do jakoj vatri. Zbog izgleda woka, ulje se skuplja u centru stoga pazite da se wok dobije premaz sa svih strana. Najbolji izbori za ovo su svinjska mast i palmino te kikirikijevo ulje. Polinezasićena ulja nisu preporučljiva. Isto tako pazite da je soba tj kuhinja dobro ventilirana i pazite da ne zapalite ništa jer wok postane jako vruć. Nakon svega pustite wok da se ohladi do sobne temperature te sa papirnatim ručnikom pokupite višak ulja. Ovaj proces se ponavlja nekoliko puta. Na taj način wok će dobiti crni masni premaz, koji doduše ne izgleda lijepo ali tako wok treba izgledati i na taj način ćete u njemu najbolje kuhati.
Pri daljnjim kuhanjima uvijek prvo zagrijte wok, da se pore otvore, te onda dodajte ulje da se zatvore te nakon toga naravno hranu. Nakon što to postignete wok zahtjeva malo rada. Preporuka je da se pere vodom bez sredstava za pranje, a ako se nešto od hrane zalijepi za njega, odstraniti s papirnatim ručnikom. Dakle, on bi trebao uvijek biti ljepljiv i crn. Iako je ovo sve skupa malo strano nama zapadnjacima jer smo navikli da je suđe uvijek čisto, ovo je način korištenja.

Ukoliko Vam je wok zahrđavio, isperite ga dobro vodom i sapunom, pobrinite se da skupite i izvadite svu hrđu i onda ga pripremite ponovno za uporabu na gore navedeni način.
Ukoliko se budete držali ovih uputa, wok možda neće izgledati lijepo ali će vas vjerno služiti puno godina.

Za sve daljnje informacije kontaktirajte nas


www.okusi-azije.hrNema komentara:

Objavi komentar